Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری دانشجو»
2024-05-03@12:43:26 GMT

حرکت لاک‌پشتی پزشک خانواده!

تاریخ انتشار: ۷ مهر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۸۲۴۰۵۷

حرکت لاک‌پشتی پزشک خانواده!

پرونده طرح پزشک خانواده هم از آن پرونده‌های پرحاشیه است. از ۱۴ سال پیش که اجرای این برنامه در ایران شروع شد تا امروز در هر دوره‌ای تعریفی از آن شده، بعضی‌ها می‌گویند تنها راه نجات نظام پرآفت سلامت کشور است به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، پرونده طرح پزشک خانواده هم از آن پرونده‌های پرحاشیه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از ۱۴ سال پیش که اجرای این برنامه در ایران شروع شد تا امروز در هر دوره‌ای تعریفی از آن شده، بعضی‌ها می‌گویند تنها راه نجات نظام پرآفت سلامت کشور است، برخی دیگر معتقدند اجرای دست و پا شکسته این طرح نه‌تن‌ها برای نظام سلامت نسخه شفابخش نبوده است، بلکه این روز‌ها در مسیر مشکلات گوناگون این حوزه در حال فراموشی است!
طرح پزشک خانواده از جمله برنامه‌هایی است که از سال ۸۴ تاکنون فراز و فرود‌های بسیاری به خود دیده و اجرای آن با گذشت چندین سال و آمدن و رفتن وزرای متعدد همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.
ضرورتی برای نظام سلامت
این طرح سال‌ها به عنوان یکی از ضرورت‌های نظام سلامت مورد توجه قرار گرفت تا با سر و سامان دادن به شیوه ارجاع بیماران و فراهم آوردن مقدمات تشخیص بیماری‌ها و کنترل سلامت افراد هر خانواده زمینه‌ساز اجرای نظام ارجاع باشد. این در حالی است که وجود مشکلات و کاستی‌های متعدد پس از گذشت سال‌ها همچنان بر دامن طرح پزشک خانواده باقی مانده و به جز اجرای دست و پا شکسته این طرح در دو استان فارس و مازندران، خبری از اجرای سراسری این طرح به گوش نمی‌رسد.
تمایل وزارت بهداشت
آنطور که یک عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس چندی پیش گفته، انگار وزارت بهداشت برای اجرای کامل طرح پزشک خانواده در برنامه ششم توسعه ابراز تمایل کرده است. بنا بر اظهارات ابوالفضل سروش، این طرح در برنامه پنجم و ششم توسعه وجود داشت و دارد، اما متأسفانه تا به امروز به صورت کامل اجرا نشده است. به گفته وی، در برنامه پنجم قرار بر این شد این طرح به صورت آزمایشی در چند استان اجرا شود و درصد موفقیت آن مورد ارزیابی قرار گیرد، البته اجرای آزمایشی این طرح تا حدود زیادی موفقیت‌آمیز بود.
پای منابع در میان است
نبود منابع پایدار، تجمیع نشدن بیمه‌ها و عملیاتی نشدن کارت‌های الکترونیک سلامت و البته در نظر نگرفتن نیرو‌های لازم برای اجرای این طرح همگی دست به دست هم داده‌اند تا قطار پزشک خانواده روی ریل اجرای کامل آنطور که باید قرار نگیرد و نتواند از ۲ استان فارس و مازندران به سایر نقاط کشور سفر کند.
طرح تحول و پزشک خانواده
از سوی دیگر یکی از مهم‌ترین برنامه‌ها در حوزه بهداشت و درمان طرح تحول سلامت بود که با جدیت از سوی وزارت بهداشت و با همکاری نمایندگان ملت در بهارستان به منظور فراهم آوردن اعتبارات خاص به مرحله اجرا درآمد، اما همزمان با این موضوع که جراحی حوزه سلامت را به عنوان هدف مد نظر قرار داد، توقع اجرای سراسری پزشک خانواده نیز در افکار عمومی شکل گرفت، اما وجود مشکلات ریشه‌ای و زیربنایی باعث شد طرح تحول هم نتواند تغییری در رویه پزشک خانواده ایجاد کند، چرا که درمان‌محور بودن طرح تحول بر برنامه‌های بهداشتی سایه افکند و روند اجرای برخی طرح‌ها را با کندی همراه کرد. البته باید این نکته را هم در نظر گرفت که تفاوت دیدگاه‌های موجود بین افرادی که مسؤولیت طراحی و اجرای این طرح را پذیرفته‌اند از جمله عواملی به حساب می‌آید که چوب لای چرخ پزشک خانواده گذاشته است.
۱۰ سال برای اجرا!
یکی از موانعی که مسیر اجرای پزشک خانواده را ناهموار و دستیابی به اهداف این طرح را مشکل‌تر کرده تعدد سیاست‌گذاری‌ها و اختلاف‌نظر دولت‌ها در شیوه اجرای این برنامه است. پزشک خانواده که تا به حال چند وزیر را به خود دیده در هر دوره دستخوش تغییر شد و عملکرد دولت‌ها تا به حال نتوانسته است آنطور که باید برای تحقق پزشک خانواده موثر باشد. براساس شواهد موجود آنچه وزارت بهداشت به عنوان مدل نهایی پزشک خانواده دنبال می‌کند، همان نظام یکپارچه مراقبت‌های بهداشتی و درمانی مبتنی بر نظام ارجاع است، اما کمبود منابع و پزشک در دسترس برای تکمیل شدن مدل نهایی پزشک خانواده همچنان محسوس است. پزشک خانواده یک برنامه زمانبر به حساب می‌آید که با توجه به شرایط و امکانات موجود عملیاتی شدن آن نیازمند یک دوره حداقل ۱۰ ساله است.
تب و لرز پزشک خانواده
این در حالی است که پزشک خانواده در گردنه پرپیچ و خم برنامه‌ریزی و اجرا دچار حالتی شبیه تب و لرز شد که اقدام برای درمان هر یک از این عوارض باعث عود عارضه دیگر شده است. در یک برهه نبود بودجه و منابع لازم سر راه این برنامه ملی قرار گرفت، اما همزمان با تامین بودجه، وزیر بهداشت تغییر کرد تا جذب منابع ناکام باقی بماند. ضعف برنامه‌ریزی هم مانع دیگری در مسیر اجرای پزشک خانواده است، چرا که در نظر نگرفتن شرایط بیمه‌ها و تجمیع نشدن آن‌ها باعث شد نسخه صفر یک این طرح به نسخه صفر ۲ تبدیل شود. در یک دوره نیز ترمز اجرایی شدن طرح پزشک خانواده با مخالفت پزشکان عمومی و سازمان نظام پزشکی کشیده شد، اما همچنان به نظر می‌رسد نبود منابع لازم و مشکلات تربیت نیروی پزشک خانواده یکی از بزرگ‌ترین موانع عملیاتی شدن این طرح است.
پزشک خانواده در بوته آزمایش
به هر روی طرح پزشک خانواده در ۲ استان به صورت پایلوت به اجرا درآمده و از این نظر فرصت مناسبی برای محک نقاط ضعف و قوت این طرح پیش روی مدیران وزارت بهداشت قرار گرفته است. بر این اساس و با توجه به اهمیت پزشک خانواده در بحث کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها و ساماندهی شیوه مراجعه بیماران، لازم است مزایای این طرح بیش از پیش مورد توجه مدیران قرار گرفته و با تدوین رویه‌ای واحد برای اجرای آن گام برداشته شود تا با اجرای سراسری آن مانع از تقویت شائبه شکست طرح پزشک خانواده شوند. منبع: وطن امروز

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: طرح پزشک خانواده طرح تحول سلامت آزمایش خانواده ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۸۲۴۰۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجرای صد‌ها برنامه طی دهه کرامت در استان تهران

رئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان تهران از اجرای صد‌ها برنامه طی دهه کرامت در این استان خبر داد.

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، حجت‌الاسلام سید محسن محمودی رئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان تهران بعد از ظهر سه شنبه در جلسه دهه کرامت استان تهران با اشاره به مقاومت فلسطین و غزه و حرکت اعتراضی اساتید و دانشگاهیان در آمریکا و اروپا اظهار امیدواری کرد این اتفاقات پیروزی ملت مظلوم فلسطین را تسریع کند.

وی دهه کرامت را فرصتی مناسب جهت تبیین سیره رضوی و فاطمی دانست وخواستار برنامه ریزی و اقدام مناسب دستگاه‌ها و فعالان مردمی جهت گرامیداشت این ایام شد.

رئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان تهران برگزاری برنامه‌های ویژه در مدارس، دانشگاه ها، ورزشگاه ها، مساجد، کارخانجات و شهرک‌های صنعتی، پارک‌ها و بوستان‌ها با حضور و اجرای برنامه توسط خادمیاران رضوی، اجرای برنامه‌های دهه کرامت در ایستگاه‌های راه آهن استان خاصه مسیر مشهد مقدس، اعزام اردو‌های زائران به قم و مشهد مقدس خاصه زائر اولی‌ها توسط نهاد‌های حمایتی، اجرای برنامه‌های مختلف در ایام دهه کرامت در استان تهران دانست.

محمودی ادامه داد: اکران فیلم اخت الرضا و نشست شاعران آیینی، برگزاری مراسم یادواره شهدای استان تهران در ۱۰ شهرستان طی ایام دهه کرامت، اجرای برنامه‌های ویژه در بقاع متبرکه خاصه آستان مبارک حضرت عبدالعظیم حسنی (ع)، حوزه‌های علمیه، برنامه‌های ویژه کودکان ونوجوانان، برنامه‌های ویژه در مجموعه‌های قضایی و خانواده‌های ارتش، برگزاری جشن‌های دهه کرامت توسط هیئات مذهبی، جشن بزرگ با حضور خادمیاران رضوی از میدان امام حسین (ع) تا میدان خراسان، پخش صلوات خاصه امام هشتم علیه السلام توسط سیستم‌های صوتی ادارات و سازمانها، مسابقات فرهنگی، اجرای سرود، حمایت از خانواده‌های محروم و آزادی زندانیان، برگزاری جشن‌های ویژه دختران و تجلیل از دختران شهیدان و شهدای مدافع حرم از جمله برنامه‌های دهه کرامت در استان تهران است.

عضو شورای فرهنگ عمومی استان تهران افزود: با توجه به هجمه وحشیانه دشمنان به جایگاه زنان و دختران باید همه دستگاه‌ها و فعالان جهادی و فرهنگی با استفاده از فرصت نورانی دهه کرامت به الگو دهی مناسب به جوانان جهت صیانت از جایگاه رفیع دختران و زنان تلاش مضاعف کرد.

دیگر خبرها

  • روش از بین بردن تیرگی زیر چشم از دید طب سنتی
  • از رایگان‌سواری چه می‌دانید؟ | با هیچهایک رایگان سفر کنید!
  • برگزاری یادواره شهدا در بوکان
  • علی مطهری: در خانواده آیت الله مطهری، نوه‌ها، نتیجه‌ها و نبیره‌ها همه یک گونه فکر می‌کنند/ حکومت باید بر اجرای حجاب نظارت کند
  • مدیرعامل شرکت پایانه‌های نفتی: اقدام‌های فرهنگی باید امیدآفرین باشد
  • اجرای طرح چهارشنبه‌های اجتماعی در پنج محله گرگان
  • درویش: عالیشاه نباید آن حرکت را انجام می‌داد/اوسمار خودش خواست بعد از فضای بازی با سپاهان برنامه بدهد+فیلم
  • تسریع در اجرای قانون جوانی جمعیت نیازمند همراهی جدی دستگاه‌هاست
  • دعوت خانواده شهدا از مردم برای شرکت دراجتماع مردمی درگلستان شهدا
  • اجرای صد‌ها برنامه طی دهه کرامت در استان تهران